X

Hoe installeer ik BigBlueButton?

BigBlueButton is een videoconferentieplatform onder een gratis licentie (ontwikkeld voor training op afstand) opgericht in 2007. Dit platform is ontstaan uit een behoefte aan training op afstand. Deze behoefte is de laatste jaren inderdaad toegenomen en maakt door de gezondheidscrisis een nog spectaculairdere ontwikkeling door. Het wordt nu door de Franse regering aanbevolen aan alle onderwijsinstellingen en overheidsinstanties die veilige en geoptimaliseerde videoconferenties willen organiseren. Veel entiteiten gebruiken het al als universiteiten of scholen.
  • Besturingssysteem : Linux

BigBlueButton Veel meer dan een video-interface


BigBlueButton maakt niet alleen het delen van spraak- en videobeelden mogelijk, maar biedt ook de mogelijkheid om presentaties te geven met of zonder een whiteboard, met behulp van chattools, zowel openbaar als privé, en het delen van informatie, scherm of toevlucht to kantoordocumenten. Zeer gemakkelijk te gebruiken, de naam is afgeleid van de behoefte die de ontwikkeling van deze oplossing motiveerde. De oprichters wilden inderdaad een uiterst eenvoudige oplossing bieden, waarbij alleen op een "Grote blauwe knop" zou moeten worden geklikt om een videoconferentie te starten.

Een interface met meerdere functionaliteiten

Het scherm is onderverdeeld in 3 verschillende kolommen:

  • Een eerste met de lijst van alle deelnemers, met de lijst met lopende gesprekken.
  • Een tweede toont het chatgedeelte. Deze ruimte is bestemd voor het schrijven van openbare of privéberichten.
  • Een derde bevat de videoruimte. Deze videoruimte bevat het scherm van deelnemers die hun camera hebben geactiveerd en het presentatiescherm waarop de dia's kunnen worden weergegeven die door de presentator worden bestuurd.

Een interactieve interface

Dit platform is bedoeld voor uitwisseling tussen deelnemers. De deelnemers kunnen ofwel eenvoudige gebruikers zijn, - in dit geval kunnen ze een bericht schrijven in de chat, hun camera en microfoon activeren en dempen of 'hun hand opsteken' - of moderatoren zijn (in de meeste gevallen presentatoren), en in aanvulling op toegang hebben tot dezelfde functies, een gebruiker dempen of de controle over de presentatie aan iemand anders geven. Ze kunnen ook een peiling naar het gesprek starten.

Bovendien kan elke deelnemer, indien hij dit wenst, de presentatie opnemen.

BigBlueButton Moodle

Moodle is een van de meest populaire leerplatforms op de markt. De oplossing is gratis en is ontwikkeld op basis van bewezen leerprincipes. Tegenwoordig wordt dit platform veel gebruikt in veel onderwijs- en opleidingsinstellingen. BigBlueButton kan gemakkelijk worden gebruikt met Moodle dankzij de plug-in die voor dit doel is meegeleverd (moddle big blue button plug-in).

Europese BigBlueButton

In Frankrijk wordt BigBlueButton sinds mei 2020 aanbevolen door de Franse overheid (via de Interministeriële Directie van Digitaal). Overheden wordt daarom aangeraden om de grote blauwe knop te installeren. De oplossing wordt ook aanbevolen voor scholen en universiteiten die heel eenvoudig virtuele Big Blue Button-lessen kunnen hosten.

Eenvoudig, betrouwbaar en veilig, en vooral gehost in Frankrijk, kan de BigBlueButton-applicatie worden geïnstalleerd op een VM of een speciale server met behulp van het "OneClick" -proces en operationeel zijn in minder dan 3 minuten: de perfecte applicatie voor het geven van training op afstand.

CookiesPrivacy