X

AANBIEDING ONTDEKKING 100 € betalen, 50 € cadeauMAAK EEN ACCOUNT AAN

Hoe kunt u Apache in één klik installeren op uw Public Cloud

Op dit moment is Apache de meest gebruikte server wereldwijd. Het ondersteunt daadwerkelijk 46% van alle websites op het internet. Zijn merkbekendheid is niet nieuw en heeft als reden dat: Apache reeds sinds 1995 bestaat. Om zijn werking te begrijpen, komen we even terug op de definitie van een webserver. Vervolgens geven we een overzicht van de voordelen en de nadelen ervan.

One Click InstallatievideoApache: definitie, voor- en nadelen van deze webserver

Webserver: definitie

Het doel van een webserver is, zoals zijn naam het aangeeft, om online websites te ondersteunen. Hiervoor treedt het op als buffer tussen de client-machines op het netwerk en de fysieke server. Op het moment dat de machines een aanvraag indienen zal de client-server de fysieke server doorzoeken op de gezochte informatie, om deze terug te koppelen naar de machines.

Een webserver is een bijzonder krachtig hulpmiddel omdat het in staat is om meerdere query's, afkomstig van verschillende gebruikers, tegelijk uit te voeren in verschillende talen. Deze worden in HTML opnieuw verzonden in de browser van de internetgebruiker.

We hebben nu de definitie van een webserver gezien. Laten we vervolgens eens nader bekijken hoe Apache juist werkt.

Hoe werkt Apache?

Apache is software die op een server is geïnstalleerd. Het doel: net zoals de webserver speelt het de rol van tussenpersoon tussen de server en de verschillende browsers, zowel op Unix, Windows als iOS. Om de werking van Apache te begrijpen, zullen we een concreet voorbeeld uitwerken. U bent ingelogd op een site en klikt op het tabblad "Contact". Uw browser stuurt de aanvraag naar Apache, die het antwoord zal zoeken op de server en de browser toestaat de gevraagde informatie weer te geven, ongeacht het type inhoud (tekst, afbeelding, geluid, enz. …).

Apache is daarom verantwoordelijk voor het verzekeren van de communicatiekwaliteit tussen de client en de server, die met elkaar communiceren via het http-protocol.

Deze serversoftware wordt gebruikt door beheerders die, dankzij de verschillende modules, deze naar wens kunnen personaliseren, of toch of bijna. Deze modules betreffen onder andere beveiliging, authenticatie, caching enzovoort.

De voor- en nadelen van Apache

Zoals we eerder al vermeldden, wordt Apache door wereldwijd door 47% van de websites gebruikt. Het heeft ook veel voordelen, maar evengoed nadelen, we zullen deze nu overlopen.

Voordelen

  • Apache is een open-source en gratis software.
  • De betrouwbaarheid en stabiliteit zijn Apache’s grootste troeven.
  • Het krijgt regelmatige updates en verbeteringen.
  • Het is geschikt voor beginners.
  • Het is compatibel op alle besturingssystemen en op WordPress websites.
  • Het heeft een actieve community en biedt veel dragers aan om het gebruiksgemak te verbeteren.
  • Het is personaliseerbaar dankzij de vele modules die het voorstelt.

Nadelen

  • Helaas biedt Apache geen goede prestaties, in het bijzonder op websites met zeer veel verkeer. In dit geval is het beter om op andere webservers in te zetten, zoals bijvoorbeeld NGINX of Tomcat.
  • Vanwege de vele modules en configuratiemogelijkheden kan de beveiliging in gevaar worden gebracht.
!-- Balisage JSON-LD généré par l'outil d'aide au balisage de données structurées de Google -->
CookiesPrivacy