X

AANBIEDING ONTDEKKING 100 € betalen, 50 € cadeauMAAK EEN ACCOUNT AAN

Hoe installeer je Lemp in 1 klik op je public cloud?

LEMP is een softwarestack bestaande uit 4 zeer populaire softwares, die als basis dient voor het opzetten en beheren van een webserver. Als alternatief voor het historische LAMP springt LEMP er vandaag uit en overtuigt het meer en meer gebruikers.

Om LEMP te gebruiken en te profiteren van de voordelen ervan, kan het in minder dan 3 minuten worden geïnstalleerd dankzij de One Click-technologie die door IKOULA is ontwikkeld. LEMP is al voorgeconfigureerd en kan met een paar klikken op een VM worden geïnstalleerd op het moment van de implementatie, maar ook op een dedicated server met behulp van een script.

One Click InstallatievideoLEMP : een acroniem voor 4 software

  • Linux : Besturingssysteem (OS) (staat voor alle GNU/Linux-distributies). Het zorgt voor de toewijzing van middelen aan andere componenten.
  • Nginx (http server): Dit is de front-end server die direct reageert op verzoeken van gebruikers van de website.
  • MySQL (of MariaDB): Dit zijn databasemanagementsystemen die veel worden gebruikt door particulieren en professionals.
  • PHP (of nog zeldzamer Python/Pearl): dit zijn programmeertalen waarmee dynamische webpagina's kunnen worden gegenereerd en waarmee met de MySQL-server (databank) kan worden gecommuniceerd.

Deze combinatie van software werd zeer snel populair omdat zij gemakkelijk en tegen een lage kostprijs kan worden gebruikt. Bovendien zijn alle componenten van deze combinatie aanwezig op Linux-distributies.

De verschillende elementen kunnen zich op dezelfde machine bevinden of over verschillende machines worden verspreid, met name om een maximaal beschikbaarheidsniveau te waarborgen (load balancing).

Wat is het verschil tussen LEMP en LAMP?

Zoals hun naam al doet vermoeden, lijken deze twee softwarestacks erg op elkaar. Het enige verschil is de gebruikte webserver, d.w.z. de software die de http-verzoeken uitvoert.

LAMP gebruikt Apache, terwijl LEMP verwijst naar Nginx. Deze laatste heeft de laatste jaren sterk aan populariteit gewonnen ten koste van zijn voornaamste concurrent (Apache). Nginx heeft marktaandeel gewonnen dankzij een modernere werking en is daardoor beter aangepast aan de meest recente praktijken. Toch zijn de functionaliteiten vrijwel gelijk en mag de keuze voor de ene of de andere later geen rem zijn.

CookiesPrivacy