X

AANBIEDING ONTDEKKING 100 € betalen, 50 € cadeauMAAK EEN ACCOUNT AAN

Hoe kunt u NGINX in één klik installeren op uw Public Cloud

NGINX is een webserver, dat wil zeggen software dat op een server is geïnstalleerd, waardoor hij http-verzoeken kan uitvoeren. Als de webserver sites kan beheren, wordt deze ook gebruikt voor het verzenden van e-mails, maar eveneens voor het streamen van video. Van deze programma's zijn er verschillende beschikbaar, een van de bekendste is NGINX. We gaan nu wat dieper in op zijn performances. In deze gids zullen we ook zien wat de beruchte verschillen zijn tussen NGINX en Apache, zijn directe concurrent.

One Click InstallatievideoNGINX: hoe werkt deze webserver?

NGINX, een beetje geschiedenis

NGINX is dus een webserver, met als bijzonderheid dat het open source is. Hoewel het hoofddoel is om de server in staat te stellen http-verzoeken uit te voeren, zijn er in de loop van het bestaan vele andere toepassingen ontwikkeld. Als gevolg hiervan wordt het momenteel gebruikt als een reverse proxy en load-balancer, een hulpmiddel voor het verdelen van verkeer naar de gezonde servers van een webinfrastructuur.

De oorsprong van NGINX gaat terug tot 2004. Igor Sysoev heeft het ontwikkeld. In eerste instantie creëerde hij NGINX om op een managementprobleem te beantwoorden: op dat moment waren de servers niet krachtig genoeg om 10 000 gelijktijdige verbindingen te ontvangen. Maar hoe werkt NGINX? Daar gaan we nu verder op in.

NGINX: hoe werkt het?

Voordat we meer in detail gaan zien hoe NGINX werkt, komen we even terug op zijn verschillende kenmerken. Het bevat een reverse proxy met caching, het IPv6 connectionless netwerkprotocol, het WebSocket application layer netwerkprotocol, snelle CGI-ondersteuning met caching, het beheer van verschillende soorten bestanden (statisch of index) evenals automatische indexering en tenslotte protocollen voor het beveiligen van TLS/SSL-uitwisselingen met SNI. Zoals we eerder al vermeldden, kan NGINX ook als een load-balancer optreden.

De werking van NGINX

De bijzonderheid van NGINX is het lage geheugengebruik dat het veroorzaakt. Aan de andere kant werkt deze asynchroon, in tegenstelling tot andere webservers. De verwerking van aanvragen is in feite als volgt georganiseerd: een hoofdproces ontvangt deze aanvragen en verdeelt deze, zodat ze door werkmodules worden verwerkt. Daarom kunnen alle verzoeken tegelijk worden ondersteund, omdat de set in één thread wordt beheerd.

Apache en NGINX: wat zijn de verschillen?

Onder de meest gebruikte webservers van vandaag kunnen we natuurlijk NGINX noemen, maar ook Apache. Wat zijn de verschillen tussen de twee programma‘s? Hoe de juiste keuze maken? Uitleg.

Wat is Apache?

Apache is de nummer 1 server op Internet. Tegenwoordig is het beschikbaar in het EasyPHP-pakket en wordt het geleverd met de MySQL-databaseserver, de PHP-toepassingsserver en de phpMyAdmin-tool.

De relatief lange en moeizame ontwikkeling maakte het een bijzonder betrouwbare en niet erg kwetsbare server. Desalniettemin kunnen er fouten worden gedetecteerd. Wanneer dit het geval is, wordt er snel een update uitgevoerd.

Vanwege zijn jarenlange bestaan ​​heeft de Apache-webserver vele functies, om tegemoet te komen aan de behoeften van gebruikers.

Apache wordt gebruikt door 47% van alle websites. We merken echter op dat er eerder vraag is naar NGINX, omdat de platforms zeer veel bronnen hebben en ook veel verkeer genereren. Dit is bijvoorbeeld het geval met Netflix of WordPress CMS. NGINX wordt inderdaad steeds populairder, ten nadele van Apache. Sinds 2004 bevindt deze zoekterm zich bovendien in een vrije val.

De vraag is dan: moeten we NGINX verkiezen boven Apache? Daar gaan we nu verder op in.

De verschillen tussen de twee webservers

  • Softwaremodus: als Apache en NGINX beide open source webservers zijn, is NGINX ook beschikbaar in een betaalde versie met meer functies.
  • Prestaties: hier is het moeilijk om een keuze tussen deze twee programma’s te maken. NGINX is het product van een modern ontwerp, dat werkt volgens het principe van asynchronisme. Langs de andere kant bestaat Apache al meer dan twee decennia en blijft het zich verbeteren naarmate de tijd verstrijkt, dankzij de steeds grotere veranderingen. Als gevolg hiervan is men van mening dat de twee webservers qua prestaties en efficiëntie gelijk zijn.
  • Modulariteit: om dit criterium te evalueren, moet er met verschillende punten rekening worden gehouden. Dit is met name het geval bij de eenvoud van installatie, evolutie en oplossing van gebreken. Apache is absoluut de meest modulaire webserver, omdat het mogelijk is om het naar wens aan te passen, dankzij het toevoegen of verwijderen van modules door een eenvoudige opdracht om te activeren/deactiveren. NGINX biedt deze functie echter niet. Daarom zal de gebruiker gedwongen worden om de software opnieuw te compileren om een ​​module toe te voegen of te verwijderen, een relatief vervelende en duurdere manipulatie.

Apache of NGINX: welke kiezen?

Apache en NGINX zijn twee krachtige en efficiënte webservers. Om echter de juiste server op uw maat te kiezen, is het van essentieel belang om de balans op te maken van uw behoeften. We raden NGINX aan voor alle gebruikers die op zoek zijn naar reverse proxy of mail, met eenvoudige functionaliteiten voor een duidelijk omschreven project waarvan de behoeften qua evolutie minimaal zijn .

Echter, voor een project dat veel configuraties vereist, afhankelijk van een min of meer belangrijke evolutie en waarbij het beheer van veel vragen is betrokken, is het in dit geval beter om Apache te kiezen.

Het is daarom door uw specifieke behoeften te evalueren dat u de beste webserver kunt kiezen. Maar hoe komt u dan te weten dewelke wordt gebruikt? Daar gaan we nu verder op in.

Hoe te weten komen welke server u gebruikt?

Het is gemakkelijk om te weten te komen welke webserver u gebruikt. Hiervoor is het essentieel om een ​​tool zoals GTmetrix te gebruiken. Chrome Devtools biedt dit echter ook aan. Deze informatie staat in de PHP-serverheader.

CookiesPrivacy