X

AANBIEDING ONTDEKKING 100 € betalen, 50 € cadeauMAAK EEN ACCOUNT AAN

Hoe in één klik Prometheus te installeren op uw public cloud?

Prometheus is open source computermonitoring- en waarschuwingssoftware. Het is sinds 2012 ontwikkeld bij SoundClound. De code is geschreven in Go-taal en beschikbaar op Github onder een Apache 2-licentie.

De SoundClound-teams hebben Prometheus ontworpen om de tekortkomingen van hun historische tools (StatsD en Graphite) te verhelpen. De oplossing pakt verschillende problemen aan, namelijk de centralisatie van gegevens op een enkele multidimensionale basis, gebruiksgemak, een eenvoudig en schaalbaar gegevensverzamelingssysteem en ten slotte een snelle en krachtige querytaal.

Prometheus is ontstaan uit inspiratie voor Borgmon, de monitoringtool van Google. Het doel was om al deze functies samen te brengen in één tool. Vandaag is Prometheus na Kubernetes het tweede project dat is geïncubeerd in de Cloud Native Computing Foundation.

Om Prometheus te gebruiken en te profiteren van de voordelen ervan, kan het in minder dan 3 minuten worden geïnstalleerd dankzij de door IKOULA ontwikkelde One Click-technologie. De Prometheus-app is al voorgeconfigureerd en kan tijdens de implementatie met slechts een paar klikken op een VM worden geïnstalleerd, maar door middel van een script ook op een dedicated server.

Video van de in-één-klik-installatieServerbewaking met Prometheus

Om Prometheus te installeren en te bedienen, moet u verschillende essentiële elementen installeren:

  • Installeer eerst de agenten die draaien op de machines die moeten worden bewaakt, ze onthullen de bewakingsstatistieken. Prometheus zet monitoringstatistieken en data niet om in visuele dashboards. U moet ook een extra agent installeren als Grafana.
  • PromQL is de querytaal die door Prometheus wordt gebruikt, het is relatief eenvoudig en stelt u in staat om dashboards en waarschuwingen te maken.
  • Alertmanager is de functie die uw waarschuwingen activeert.
  • En tot slot Prometheus, dat de opslag van statistieken centraliseert.

Focus op PromQL, de querytaal die wordt gebruikt door Prometheus

Prometheus Query Language (PromQL) is de eigen querytaal van Prometheus. Het is ontworpen en geoptimaliseerd om te werken met tijdelijke databases. Het ondersteunt 4 soorten statistieken:

  • Histogram
  • Samenvatting
  • Teller
  • Meter

Waarschuwingen met Prometheus

Om uw waarschuwingen te configureren, gaat u naar Prometheus met bepaalde voorwaarden op basis van PromQL en koppelt u deze aan een specifiek tijdsbestek. Deze waarschuwingen worden verzonden via Alertmanager, gebruikers kunnen hun favoriete communicatiekanaal kiezen (e-mail, Slack of zelfs sms).

CookiesPrivacy