Wanneer gebruik je een VPS?

Wat is een VPS?

De Virtual Private Server (VPS) - of Server Dédié Virtuel in het Frans - is een trendy hostingoplossing voor websites. Het combineert bepaalde voordelen van de dedicated server met de voordeligere prijzen van de shared server.

Meer specifiek is het een IaaS (Infrastructure as a Service) die door webhosts ter beschikking wordt gesteld om aan de vraag van vele professionele en semi-professionele klanten te voldoen. Ze hebben een veilige hostingoplossing nodig die de mogelijkheid biedt om alle technische aspecten van de site te beheren, met name het besturingssysteem. Dit is niet mogelijk op een gedeelde server die machinebronnen bundelt met alle gebruikers.

Aan de andere kant hebben klanten die geïnteresseerd zijn in VPS geen website waarvan de grootte (gegevensopslag en overdrachtsvolume) het gebruik van een fysieke dedicated server rechtvaardigt, die duurder is en energie verbruikt.

Op welke klantprofielen is de VPS-oplossing gericht?

Het gebruik van een VPS is alleen gerechtvaardigd als de klant de behoefte en capaciteit heeft om alle technische aspecten van zijn website te beheren. Dit zijn klanten die een gepersonaliseerde oplossing nodig hebben om hun webproject te ontwikkelen op basis van hun specifieke wensen en beperkingen . Het doel is om een stabiele en veilige oplossing te vinden om alle manoeuvres zonder ongelukken uit te voeren en om een aantal bezoeken op te vangen dat groter is dan de limieten die worden geboden door de hostingplannen op een gedeelde server.

De meeste hostingproviders bieden VPS-hostingplannen met specifieke technische kenmerken (processor, RAM, bandbreedte, opslagvolume) om aan de meeste eisen te voldoen.

Een VPS kan ook worden gebruikt door klanten die meerdere sites op één server willen hosten. Hosts bieden deze oplossing doorgaans aan. De installatie van nieuwe sites in de hoofdmap van de server kan handmatig of automatisch gebeuren als de host deze mogelijkheid biedt .

Verschillende sites nemen dezelfde webruimte in beslag, maar bezoekers merken het niet. Deze oplossing is vooral economisch omdat u hiermee kunt profiteren van één hostingplan voor verschillende sites / activiteiten.

Waarom geen webhosting?

De eenvoudigste oplossing die beschikbaar is voor webontwikkelaars is webhosting. De site wordt gehost op een gedeelde server, waarvan alle bronnen worden gedeeld door de verschillende gebruikers. Daarom moet het besturingssysteem voor alle sites hetzelfde zijn en hebben ontwikkelaars weinig speelruimte . Bovendien laat deze oplossing geen grote verkeersvolumes (bezoekers) toe.

De dedicated server voor 100% gepersonaliseerde hosting

De typische oplossing die het meest wordt gebruikt voor grote sites met veel verkeer, is die van de dedicated server. Het hosten van de site (of meerdere sites die eigendom zijn van dezelfde eigenaar en een hoofdmap delen) neemt een fysieke server in beslag. Alle bronnen op deze server zijn toegewijd aan de werking van de betreffende website. Deze dure oplossing is alleen bedoeld voor site-eigenaren met vrij specifieke behoeften en die hun behoeften met een zekere mate van precisie kunnen berekenen. Als de server maar voor 50% wordt gebruikt, is dat geldverspilling omdat de helft van de serverbronnen ongebruikt blijft. En als de site moet groeien, dreigt het de capaciteit van de server te overschrijden, bijvoorbeeld met 110%. In dit geval zou voor slechts 10% van de website een hele extra server moeten worden gebruikt .

In tegenstelling tot de dedicated server, biedt de VPS precies meer flexibiliteit aan website-ontwikkelaars. Ze kunnen alleen de middelen gebruiken die nodig zijn om hun site te beheren. Als de overige bronnen van de machine niet worden gebruikt, is dit het probleem van de host en niet dat van de site-eigenaar.

Cloud server als alternatief voor VPS?

De Cloud is een netwerk dat de bronnen van verschillende machines bundelt. Als een website in de cloud wordt gehost, kunnen de gegevens tussen meerdere servers worden uitgewisseld om op een server met beschikbare bandbreedte en levend geheugen te belanden .

De belangrijkste voordelen van cloud hosting zijn reactiesnelheid en elasticiteit. In de Cloud worden alle bronnen virtueel gedeeld en worden alleen de middelen gebruikt die strikt noodzakelijk zijn voor de website . Als gevolg hiervan betaalt de site-eigenaar alleen voor wat hij gebruikt. Krachtige cloudoplossingen zijn echter vaak duurder dan VPS-hosting.

Het belangrijkste voordeel van cloudhosting zijn de technische prestaties van de site. Doordat het netwerk de site naar de meeste beschikbare machines brengt, is de bereikbaarheid te allen tijde gegarandeerd. Dit is vooral effectief voor een site die wordt gekenmerkt door pieken in gebruik. Dit is het geval voor nieuwssites, bedrijven met evenementen (flash-acties), online games, sociale netwerken ...

Het specifieke geval van VPS Minecraft

In de wereld van online gaming heeft Minecraft zichzelf gevestigd als een essentiële referentie. Een van de grote voordelen van dit online spel voor het bouwen van een wereld is dat groepen spelers hun eigen wereld kunnen bouwen, los van alle anderen. Hiervoor hebben ze een stabiele en efficiënte webhostingoplossing nodig, zonder dat hun budget explodeert.

Om deze reden is VPS de meest populaire oplossing geworden bij Minecraft-gaminggemeenschappen, zo erg zelfs dat sommige hosts Minecraft VPS-servers aanbieden.

Minecraft VPS zijn specifiek ontworpen om grafische prestaties van hoge kwaliteit te garanderen en om gemeenschappen te laten ontwikkelen (nieuwe spelers toevoegen).

Plesk- hosting kiezen

In feite is Plesk een configuratiescherm voor het hosten van websites dat concurreert met het zeer populaire cPanel . Plesk biedt zowel voor Windows-gebruikers als een site builder meer mogelijkheden.

Daarnaast zijn er Plesk- hostingoplossingen die meerdere servers gebruiken om de stabiliteit van de website te waarborgen. Deze oplossingen bieden de voordelen van het Plesk controlepaneel , zoals de mogelijkheid om meerdere programmeercodes te beheren (Python, PHP, Perl, etc.) en de vrijheid om SSH-toegang te beheren.

Welke hostingoplossing moet je uiteindelijk kiezen?

Helaas zijn er zoveel evoluerende oplossingen dat deze vraag nooit een precies antwoord zal vinden. Dit vereist het correct identificeren van de behoeften van de ontwikkelende website (s) en het vergelijken van de verschillende aanbiedingen. Er zijn altijd kruispunten waar verschillende aanbiedingen vergelijkbare voordelen hebben. De grenzen zijn vervaagd, waardoor de belanghebbenden een goede manoeuvreerruimte hebben .

Meer informatie nodig? Vraag onze specialisten om advies. Neem contact op met onze verkoopafdeling