IoT: Wat is het Internet of Things?

Vandaag de dag kunnen verbonden apparaten het internet gebruiken om met u te communiceren, maar ook met andere apparaten. Dit concept noemt men "Internet of Things" (in het Nederlands "Internet der Dingen"). Deze term, die steeds vaker wordt gebruikt op het gebied van nieuwe technologieën, omschrijft het vermogen van verbonden apparaten om onderling informatie uit te wisselen. Laat ons dit concept, de toepassingen en de infrastructuur die nodig is om het op te zetten even nader onder de loep leggen.

Internet of Things: definitie

Het IoT omschrijft eender welk voorwerp (een horloge, auto, een gebouw, een weegschaal, enz.) dat een microchip, een internetverbinding en een sensor heeft om onderling te communiceren, door het uitwisselen, verzamelen en verzenden van gegevens.

Dankzij het netwerk kunnen deze voorwerpen op afstand bediend worden. Domotica is het perfecte voorbeeld van IoT: uw elektrische rolluiken, uw lampen en uw verwarming zijn verbonden met een centrale die, wanneer ze informatie ontvangt, deze naar al uw apparatuur verzendt en waarmee u uw apparaten op afstand kunt beheren met wifi.

IoT kan worden ingezet voor talrijke toepassingen, of het nu gaat om toepassingen voor particulieren of bedrijven.

De toepassingen van IoT

Met het IoT kunt u bijvoorbeeld met smartphone alle apparatuur beheren die bij u thuis op het internet is aangesloten. Er kunnen echter nog vele andere gebruiksmodi voor IoT worden bedacht: het kan worden gebruikt om uw huis te beveiligen, dankzij een alarmsysteem en aangesloten camera's. Dit concept wordt eveneens gebruikt voor alledaagse, meer traditionele voorwerpen zoals weegschalen en sportapparaten, koelkasten (die zo voor u bestellingen met benodigde voedingsmiddelen kunnen plaatsen bij de dichtstbijzijnde drive), enz.

Als het doel van IoT is om uw leven te vereenvoudigen, kan het ook door bedrijven worden geïmplementeerd. Dit innovatieve concept maakt het immers mogelijk om de productie en automatisering aanzienlijk te verbeteren, bijvoorbeeld door middel van de communicatie tussen apparaten en de Mens, en door de mogelijkheid om via het internet gegevens uit te wisselen.

Ook andere sectoren zijn betrokken bij het Internet of Things. Dankzij dit concept kan het medisch toezicht aanzienlijk worden verbeterd, bijvoorbeeld door een verbonden pacemaker uit te vinden. IoT bevindt zich verre van sciencefiction, het wordt de dag van vandaag meer en meer gebruikt. Echter, om het te installeren, moet u de geschikte infrastructuur kiezen.

Welke infrastructuur is geschikt voor IoT?

Het beheer van de gegevensstroom, berichtverwerking, verbonden apparaten, externe overdrachten; de implementatie van Internet of Things vergt een complexe en krachtige infrastructuur. Bedrijven die een toepassing in IoT willen creëren, moeten zich in het bijzonder richten op krachtige servers die het vermogen hebben om een bepaald aantal verbindingen te kunnen garanderen.

IKOULA biedt high-end dedicated servers voor grootschalige projecten, zoals de Xtreme en GPU servers, ontworpen voor Big Data, kunstmatige intelligentie en het Internet of Things.

Cloud IKOULA One, het cloud-aanbod van IKOULA, maakt het mogelijk om gespecialiseerde CPU-instanties te implementeren, gebaseerd op machines met een capaciteit van 3Ghz, die specifiek aangepast zijn voor het intensief gebruik van processors.

Het opzetten van een IoT-applicatie wordt mogelijk dankzij de volgende infrastructuren: dubbele prestaties, krachtige grafische kaarten en een grote opslagruimte.



Wenst u meer informatie? Vraag advies aan een van onze specialisten. Neem contact op met onze sales afdeling