AANBIEDING ONTDEKKING 10 € betalen, 100 € cadeauMAAK EEN ACCOUNT AAN

Hoe u in één klik Docker kunt installeren op uw public cloud

Docker is een platform voor containerisatie (of visualisatie via containers) dat in 2014 is gemaakt. Tegenwoordig wordt het door veel professionals gebruikt voor het maken, inzetten en beheren van gevirtualiseerde toepassingscontainers.
 • Besturingssysteem: Linux Debian 9
 • Mey inbegrip van: portainer.io

Installatievideo One ClickVirtualisatie via containers Wat is het Docker-platform?

Het begrijpen van virtualisatie via containers

Virtualisatie via containers, of containerisatie, maakt het mogelijk om verschillende virtuele omgevingen te creëren op hetzelfde OS (besturingssysteem), met als doel een applicatie uit te voeren. Deze virtuele omgevingen worden containers genoemd en hebben elk een bestandssysteem, een processor, een RAM, enzovoort. Elke toepassing in de container kan daar zijn bestandsbibliotheek opslaan.

Als de afzonderlijke omgevingen dezelfde kernel delen (dat wil zeggen hetzelfde besturingssysteem), nemen ze deze niet op en zijn ze van elkaar geïsoleerd. Daarom is het niet nodig om een nieuw besturingssysteem te installeren om de installatie van containers te overwegen. Dit is wat onderscheid maakt tussen virtuele machines en virtualisatie via containers.

Dankzij het besturingssysteem dat wordt gedeeld tussen verschillende omgevingen, kunnen deze met elkaar communiceren. Het voordeel van deze oplossing ligt in de eenvoud van de applicatiebewegingen: de overwegingsbronnen, zoals geheugenruimte of RAM, zijn minder noodzakelijk.

Docker: het platform voor de containerisatie

De allereerste versie van Docker is uitgebracht in 2014 en heeft als doel het creëren, inzetten en beheren van virtuele omgevingen te vereenvoudigen. In 5 jaar tijd wordt geschat dat de containerisatie van Docker betrekking heeft op meer dan 3 miljoen applicaties en 37 miljard gedownloade applicaties. Tegenwoordig maakt zelfs de gigant Microsoft gebruik van Docker, een bewijs van de efficiëntie en prestaties van dit softwareplatform. Maar wat is nu precies dit platform?

Docker is een open source software die compatibel is met Microsoft Windows, Mac OS en Linux. Oorspronkelijk was deze ontwikkeld om alleen op de laatste te functioneren, maar vanwege het groeiende succes besloten de initiatiefnemers om deze aan te passen aan andere besturingssystemen.

De componenten van Docker

Er zijn zeven componenten te vinden in het softwareplatform voor containerisatie van Docker:

 • De Docker Engine: dit is een klantservertool voor het installeren van containers en het implementeren van applicaties in een geïsoleerde virtuele omgeving.
 • De motor: deze is in staat om afbeeldingen, containers en opslagruimte te hosten door een server-side-daemon te maken.
 • De interface SLI client-side: dankzij dit kan de Docker-gebruiker de daemon bedienen dankzij de programmeerinterface van het softwareplatform.
 • De Dockerfiles: dit zijn de containers die gemaakt zijn door Docker.
 • De Docker Compose: deze tool biedt de gebruiker de mogelijkheid om de verschillende componenten te beheren binnen een geïsoleerde virtuele omgeving.
 • De Docker Hub: deze software op aanvraag biedt de mogelijkheid om applicaties te delen die zijn ondergebracht in containers in een gedeelde bibliotheek.
 • De Docker Swarm: deze door Docker Engine bewerkte modus brengt de belastingen van de clusters in evenwicht.

Docker: voor- en nadelen

Het feit dat Docker uitgebreid is gebruikt sinds de lancering in 2014, vindt zijn oorzaak in de vele voordelen die het containerisatieplatform gebruikers biedt.

Voordelen

 • De snelheid: het maken, implementeren en beheren van containers gebeurt veel sneller dan bij andere containervirtualisatietools, waardoor dit het belangrijkste voordeel van Docker vertegenwoordigt.
 • De overdraagbaarheid: hiermee kunnen gebruikers een groot aantal containers maken en delen op een groot aantal hosts en dit, ongeacht de beoogde omgeving.
 • De efficiëntie: in vergelijking met virtuele machines zijn de hulpbronnen die nodig zijn om applicaties met Docker te ontwikkelen minder in aantal.
CookiesPrivacy